koeer-faar-halm

Vores skotske Højlandskvæg

Af Lisbeth Adler Nielsen

På Kildegårdens kofold bor Hortensia og Gina med kalven Thobias. Gina og Hortensia er købt fra Ishøj Naturpark, hvor de er vant til at blive striglet. Det skal vi i gang med at arbejde med igen, efter at tyren Lion er flyttet på den anden fold (han er ikke så tam som de andre).

Lion flytter her i januar 2017 til et sted, hvor der er 300 ko-koner der venter på ham. Han flytter hen til en mand ved navn Niels, som har fuldt ud forstand på sådan en stor tyr som ham. Vi følger Lion, når han er flyttet.

Husk, at man ikke må gå ind til Kildegårdens køer, man skal være ansat på Naturcentret Kildegården for at måtte gøre det.. Køernes dyrepasser hedder Torben Adler Nielsen, og han bor på selve Kildegården.

skotsk-hoejlandsko

Skotsk højlandskvæg er noget særligt, og der findes forbavsende lidt litteratur om denne race.

Skotsk højlandskvæg har en meget lang historie. De ældste kendte linjer kan føres tilbage til det 18. århundrede og kan følges i deres stambog på Nettet. Det giver os dermed mulighed for at kende vores køer i flere generationer tilbage end vores egen familie.

Ud over det meget karakteristiske udseende med de lange horn og den lange pels er skotsk højlandskvæg kendetegnet ved, at de kan leve, hvor andet kvæg må give op. Takket være deres vandskyende pels kan de let leve udendørs i alt slags vejr, og de går mest i læ i deres hus, hvis solen bager for varmt ned på dem.

En skotte kan blive op til 18 år og kan give 15 kalve.

De har som regel lette kælvninger, de er gode mødre, der omsorgsfuldt sørger for deres kalve, og derfor er menneskelig indblanding sjældent nødvendig. Det gør dem meget velegnede til at gå her på Kildegården.

 

Hanne og hendes tyrekalv Kalle

Af Lisbeth Adler Nielsen

Den sidste weekend i oktober 2016 flyttede Hanne og hendes tyrekalv Kalle ind på Kildegården. Hanne er en dejlig mild “klappe-ko”, som er blevet indkøbt til Børnenaturcenter Kildegården for indsamlede midler. Tusind tak for støtten, især til Natur- og Klimarådet i Herlev kommune samt Hjortespring Naturplejeforening.

hanne-og-kalle

Hanne “klappe-ko” og hendes søde tyrekalv Kalle.

Kalle er født 26. august 2016

Røde Hanne, ko af racen Rød Angus

Aberdeen-Angus er en af landets ældste kødkvægsracer. Stambogen kan føres tilbage til 1800-tallet i Skotland og de første Angus kom til Danmark i 1950’erne. Dansk Aberdeen-Angus forening blev dog først stiftet i 1970. Foreningen tæller i dag næsten 200 medlemmer.

Racen er i dag verdens mest udbredte kødkvægsrace. I de store kødproducerende kontinenter som Amerika, Canada og Australien er der registreret næsten dobbelt så mange angus som der er af den næststørste kød-race. I Europa er racen knap så antalsmæssig udbredt, men i Tjekkiet, Schweiz og på de Britiske øer er racen en af de største. I Danmark er racen en af de store racer med næsten 9.000 dyr.

Racens kendetegn er den sorte farve, hornløshed (pollethed), den kompakte massive krop og de forholdsvis korte ben. Der findes en rød udspaltning – Rød Angus, som har de samme kendetegn.

Racens store udbredelse kan tilskrives Angus koens popularitet som en hårdfør, nøjsom ko der har ekstreme gode moderegenskaber og meget lette kælvninger. 98 % af køerne kælver let uden hjælp.

Racen er ligeledes verdens kendt for sin gode kødkvalitet, saftigt, mørt og med mere smag – netop fordi racen fra naturens side har bedre marmoreret kød end de andre kød-racer vi kender.

Racens avlsmål herhjemme er en udvokset tyr på ca. 1.200 kg, 150 cm høj og en ko på ca. 750 kg, 138 cm høj, med god muskelfylde uden synlige fedtdepoter, god eksteriør med lang, bred lige ryg med parallel underlinie, velstillede og stærke ikke for kraftige lemmer (fin knoglebygning), samt typisk angus præg med et fint trekantet hoved. Hos koen ønskes et fint velophængt yver med små velplacerede patter. Godt temperament værdsættes.

Angus koens egenskaber ønskes bevaret, de gode moderegenskaber, lette kælvninger, samt evnen til at klare sig under ekstensive forhold og fravænne en 7 måneder gammel kalv på næsten 50 % (ca. 350 kg) af sin egenvægt.

God tilvækst ønskes på ungtyrene, ca. 1,6 kg daglig, som den gennemsnitlige tilvækst på individprøverne. Høj slagtevægt og klassificering klasse 10, U- som de bedste 10 % slagtede iht. landsstatistikken. Racen der sammenlagt giver en god produktionsøkonomi og en glad hverdag.

Og så tilbage til koen Hanne og hendes kalv Kalle, begge smukke røde, de bor på samme fold som skotterne og det går rigtigt fint. Koen Hanne er meget tam og kontaktsøgende, hun elsker sin dyrepasser Torben, hver gang han vender om og går, så bliver der kaldt efter ham. Det var godt, at vi sammen med Hjortespring Naturplejerforening fik søgt penge til dem.