faarene

Af Lisbeth Adler Nielsen

Fårene på kildegården er af racen Gotlænder, en hårdfør race får som kan gå udenfor i alt slags vejr.

Fårene på kildegården får klippet klove 2 gange årligt, de får loppe- og ormekur 1 gang om året, og de får klippet deres uld 1 gang om året.

Mange besøgene tror, at fåret sveder, når det ligger og puster i solen, men det gør det ikke. Fårets pels er isoleret supersmart, så når det er koldt, så holder det på varmen og omvendt, når det er varmt. Fårene har et skur, de kan gå ind i, men det er sjældent, de bruger det. Det er mere dyrepasser Torben, der bruger det, når der læmmes små lam. Det er ikke alle, der kan klare det selv, så må de have hjælp i skuret eller stalden. Det kan godt se voldsomt ud for besøgende, når et lille lam hjælpes ud, men der er fuldt ud styr på det.

Får på kildegården læmmer 1 gang om året omkring påske, så her kan du se små søde påskelam.

Husk, at man ikke må give dem brød, det kan de ikke tåle. Du kan tage en øko-gulerod med hjemmefra, det elsker de. Men husk det skal være økologisk, da Kildegården er overgået til økologisk landbrug.

Får, som skal til at læmme, går tit helt for sig selv. Det er ikke fordi fåret er sygt, men fordi det altid læmmer alene. Somme tider må vi tage får i noget, vi kalder en gabestok, hvis det ikke ønsker sine små lam. Så sætter man moren i en gabestok, her kan hun både ligge og stå, og så kan de små nemt komme til hendes patter, indtil fåremoderen stresser af og tager de små til sig. Nogen gange virker det desværre ikke, i disse tilfælde flasker vi de små lam op og indsluser dem i flokken på anden vis.