Opskrifter på hyldeblomster

hyld12

På Kildegården er der mange hyldeblomsttræer. Her kommer opskrifter på, hvordan du kan lave saft og hvad du kan bruge saften til.

Hvis du er sent ude, så kik mellem træerne nede i mosen, der springer de senere ud. Du kan også klippe et par portioner blomster og fryse ned. Så fylder de mindre end færdiglavet saft. Det er skønt med nybrygget saft til vinter. Brug saften til drinks, i dressinger mv. Her kommer nogle forslag

hyld13

Saft:

20 store klaser, 1 kg. sukker, 2 økologiske citroner i skiver og uden sten, 1½ liter kogende vand.

Læg blomster, citroner og sukker i en stor skål. Overhæld med kogende vand. Rør rundt, til sukkeret er opløst.Lad det stå i tre dage under låg. Kom lidt atamon i og hæld på flasker.

Marmelade af hyldeblomster:

Blend og vej det frugtkød, der er tilbage efter du har siet saften fra. Kom det i en gryde med ligeså meget sukker (i vægt). Lad det småkoge ca. 30 min., til skallerne ser lidt gennemsigtige ud. Hæld på skoldede atamonskyllede glas. Det er en meget kraftig og lækker marmelade, også god i dressinger og til ost.

hyld14

Spidskålsalat med hybenrose og hyldeblomstsaft

Hakket spidkål, blade fra hybenrose, tynde skiver af æble og evt. lidt jordbær overhældes med ufortyndet hyldeblomstsaft. Godt til lam, fjerkræ eller et mellemmåltid med lidt nødder i.

hyld15

Hyldeblomstchampagne

4 liter varmt vand, 700 g sukker, saft og citronskal af 3-4 citroner, 2 spsk. hvidvinseddike, hyldeblomstskærme, ca. 20 stk. i fuldt flor. Evt. en knivspids tørret gær.

Fremgangsmåde:

Hæld vand og sukker i en stor gryde, og varm op, mens du rører, indtil sukkeret er opløst.
Efterfyld med koldt vand, så du har 6 liter saft i alt.
Sæt saften til afkøling, til den er omkring 25 gr.
Tilsæt herefter citronsaft og citronskal, eddike og blomsterhoveder (og evt. lidt tørgær) og rør rundt.
Dæk med et rent viskestykke og lad saften gære i et køligt, luftigt sted i et par dage.
Efter to dage skal du kigge til din nye bryg, der på dette tidspunkt gerne skulle være i fuld gang. Hvis overfladen ikke er lidt skummende, er gæringen ikke begyndt endnu. Tilføj derfor en knivspids tørgær (kan bl.a. købes hos Maltbazaren).
Lad blandingen gære fortsat (stadig tildækket med et rent viskestykke) i yderligere fire dage.
Si herefter væsken gennem en finmasket sigte, og hæld mosten på steriliserede champagneflasker med champagnepropper/kapsler, patentflasker eller plastflasker med skruelåg.
Bemærk, at bryggen efterkarbonerer og danner bobler. Den kan danne et særdeles højt tryk – så pas på.
Når flaskerne er proppede/kapslede, skal de eftergære i flaskerne i mindst en uge.
Herefter kan du servere en afkølet forfriskende hyldeblomstchampagne til dig selv og dine gæster.
Hyldeblomstchampagnen kan holde sig i flere måneder, så længe den opbevares på et køligt sted.

Print Friendly
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.