Prinsessen på ærten

Anja2Foråret er i fuld gang i Smørmosen, og et af de sikre tegn er, at knopsvanerne lægger sig på rede. Den elegante, snehvide fugl er meget fornem. Den har både titel som Danmarks nationalfugl og optræder som hovedperson i H.C. Andersens berømte eventyr ”Den grimme ælling” og i utallige andre eventyr og myter fra hele verden. I nordisk mytologi fortælles det, at Thors kone Sif var svanegudinde og kunne skifte til svaneham. Svanen symboliserede storhed, godhed og var et forbindelsesled mellem menneske- og gudeverden.
I dag er vi mennesker stadig betagede af den store smukke fugl, og mange gæster i Smørmosen nyder at følge med i svanernes familieliv – især nu hvor svaneparret i Tårnsøen har den fineste rede i den lille nabodam. Reden ligger som en lille ø i søen godt beskyttet for rovdyr og god og tyk som en hel prinsesseseng – H.C. Andersen sniger sig ind igen, og man kan ikke lade være med at tænke “Prinsessen på ærten” ved synet.

Knopsvanen får 5-8 æg og ligger på reden i godt en måned. Ungerne kan svømme med det samme, men der går ca. 4-5 måneder, før de er flyvefærdige.

God fornøjelse med svanekiggeriet:-)

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.